+359 889 499 097 info@nuttilis.com

Blog

Полезни свойства на тахана

Таханът става доста популярна и широко разпространена храна и все повече клиенти и последователи в нашата Facebook страница ни питат как могат да го включат в своя хранителен режим.

Ето защо, решихме да му отделим специална статия и да се запознаем по-добре с този вид храна, неговите предимства, хранителната му стойност и полезните му свойства.

Какво представлява таханът?

Таханът представлява паста, приготвена обикновено от препечени и смлени ядки. Тя често се включва в средиземноморската кухня, както и в традиционните ястия в Азия, Африка и Средния Запад.

Таханът на практика е наистина универсална съставка и може да се употребява както самостоятелно, под формата на сос за топене или мазане, така и като съставка в най-различни рецепти.

Видове тахан

Преди да продължим към основната тема на статията ни, нека разгледаме и различните видове тахан. Има два основни вида тахан – от белени и небелени семена. Таханът от небелени семена е по-тъмен и горчив на вкус, но пък за сметка на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвя като смес от двата вида. Но с какво е толкова полезен всеки вид тахан?

Полезни своиства на тахана

  • С лешниковия тахан можете да приготвяте чудесни десерти, а освен това е с високо съдържание на калорий и ниско на въглехидрати. Той е богат на витамин Е, тиамин, магнезий и много полезни фибри
  • Бадемовият тахан е добър източник на фибри, мононенаситени мазнини, калций, калий, желязо, магнезий, витамини от група В и витамин Е
  • Кашуто, не само е една от най-предпочитаните ядка, но и се в тахан с невероятен вкус и ползи. Пастата от кашу съдържа висок процент мед, цинк, желязо и много протеин
  • Πpeпoтвъpдeнo е, чe opexитe cъдъpжaт в ceбe cи изĸлючитeлнo вaжни зa oбщoтo ни здpaвe пpoтeини, нeнacитeни мазнини, минepaли и витaмини. Знаете ли, opexитe ca мoжe би eдинcтвeнитe пoзнaти в cвeтa ядĸи, oт ĸoитo caмo 30 гpaмa днeвнo дocтaвят нa opгaнизмa ни 2,5 гpaмa oт pacтитeлнaтa фopмa нa oмeгa-3 мacтнaтa ĸиceлинa – aлфa-линoлeнoвa ĸиceлинa. А освен това и ореховия тахан е невероятно вкусен.

Каним ви да опитате всеки един вид от тези страхотни тахани и да се убедите сами. Можете да видите къде да откриете от вкусните бурканчета, в секция „Тахан Nuttilis” тук или на Facebook станичката ни.

Защото обичаме да ви е вкусно и здравословно.