Ползи от консумацията на Бадемов тахан

 

Бадемите доставят огромно количество хранителни вещества

Бадемите са годни за консумация семена от Prunus dulcis, по-често наричано бадемово дърво. Те са родом от Близкия изток, но сега САЩ са най-големият производител в света. Те се продават или сурови, или печени. Също се използват за производство на бадемово мляко, олио, тахан, брашно.

Бадемите се отличават с впечатляващи хранителни стойности.

 Една порция (около 30 гр.) бадеми съдържа:

• Фибри: 3,5 грама

• Протеин: 6 грама

• Мазнини: 14 грама (9 от които са мононенаситени)

• Витамин Е: 37% от РДП

• Манган: 32% от РДП

• Магнезий: 20% от РДП

• Те също съдържат прилично количество мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор.

РДП – Референтен дневен прием

Всичко това е от малка шепа, която доставя само 161 калории и 2,5 грама усвоими въглехидрати. Важно е да се отбележи, че тялото ви не усвоява 10–15% от калориите си, защото част от мазнините са недостъпни за храносмилателните ензими. Бадеми също са с високо съдържание на фитинова киселина - вещество, което свързва определени минерали и не им позволява да се абсорбират. Докато фитиновата киселина обикновено се счита за здравословен антиоксидант, тя също така леко намалява количеството желязо, цинк и калций, които получавате от бадемите.

Бадемовия тахан зарежда с антиоксиданти

Тахан от бадеми е фантастичен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат за защита от оксидативен стрес, който може да повреди молекулите във вашите клетки и да допринесе за възпаление, стареене и заболявания като рак.

Бадемите са с високо съдържание на витамин Е

Витамин Е e мастно разтворим антиоксидант. Тези антиоксиданти са склонни да се натрупват в клетъчните мембрани в тялото ви, предпазвайки клетките ви от окислителни увреждания. Няколко проучвания свързват по-високия прием на витамин Е с по-ниските нива на сърдечно заболяване, рак и болест на Алцхаймер.

Бадемите могат да помогнат при контрол на кръвната захар

Ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри. Това ги прави перфектен избор за хора с диабет. Друга добро в бадемите е забележително високото им количество магнезий. Магнезият е минерал, участващ в повече от 300 телесни процеси, включително контрол на кръвната захар. Настоящият РДП за магнезий е 310–420 mg. 50 гр бадеми осигуряват почти половината от това количество - 150 mg от този важен минерал. Интересното е, че 25–38% от хората с диабет тип 2 имат недостиг на магнезий. Коригирането на този дефицит значително понижава нивата на кръвната захар и подобрява функцията на инсулинa. Това показва, че високомагнезиевите храни като бадемов тахан могат да помогнат за предотвратяване на метаболитен синдром и диабет тип 2.

Магнезият също благоприятства нивата на кръвното налягане

Магнезият в бадемовият тахан може допълнително да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е един от водещите причинители н а инфаркти, инсулти и бъбречна недостатъчност. Недостигът на магнезий е силно свързан с високо кръвно налягане, независимо дали сте с наднормено тегло. Коригирането на магнезиевия дефицит може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане. Добавянето на тахан от бадеми към вашата диета може да има огромно влияние.

 Бадемов тахан може да понижи нивата на холестерола

Високите нива на LDL  липопротеини в кръвта ви - известен също като "лош" холестерол - е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания. Добрата диета може да има големи ефекти върху нивата на LDL. Някои проучвания показват, че бадемите ефективно понижават LDL. При проучване на хора с пред диабет е установено, че диета, осигуряваща 20%  калории от бадеми, понижава нивата на LDL холестерол средно с 12,4 mg / dL. Друго проучване установи, че яденето на около 40 грама бадеми на ден понижава LDL холестерола с 5,3 mg / dL, като същевременно поддържа "добър" HDL холестерол. Участниците в проучването също губели и мазнини в коремната област.

LDL -липопротеини с ниска плътност

HDL -липопротеини с висока плътност

 

Бадемите могат да бъдат ефективни за отслабване

Ядките съдържат няколко хранителни вещества, които тялото ви се бори да разгради и усвои. Вашият организъм не усвоява около 10–15% от калориите в ядките. Освен това проучвания доказват, че яденето на ядки или тахан може леко да засили метаболизма. Поради своите засищащи свойства, таханът е чудесно допълнение към ефективната диета за отслабване. Освен, че е с високо съдържание на мазнини, бадемов тахан определено е подходяща за отслабване  храна. Той и някой други ядкови тахани са с много високо съдържание на калории.

Бадемите съдържат много здравословни мазнини, фибри, протеини, магнезий и витамин Е. Ползите за здравето на бадемите включват по-ниски нива на кръвна захар, понижено кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол. Те също могат да намалят глада и да насърчат загубата на тегло. Като се има предвид всичко изложено, бадемите са толкова близки до перфектната храна.

Пазарувай бадемов тахан Nuttilis онлайн ТУК!!!