Ползи от консумацията на Орехов тахан

 

 

Богат на антиоксиданти

Ореховият тахан има по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Тази активност идва от витамин Е, мелатонин и растителни съединения, наречени полифеноли, които са особено много в кожата на орехите. Те са отличен източник на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с окислителните увреждания в тялото ви, включително увреждания, дължащи се на „лошия“ LDL холестерол, който подпомага атеросклерозата.

Супер растителен източник на Омега-3

Орехите са със значително по-високи нива на омега-3 мазнини, отколкото всяка друга ядка, осигурявайки 2,5 грама на порция (28-грамова) порция. Омега-3 мазнина от растения, включително орехи, се нарича алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, което означава, че трябва да се набавя от храната. Всеки грам ALA, който се яде на ден, намалява риска от смърт от сърдечно заболяване с 10%. Орехите са добър източник на растителната форма на омега-3 мазнини, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Намалява възпалението

Възпалението е в основата на много заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак и могат да бъдат причинени от оксидативен стрес. Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с този оксидативен стрес и възпаление. Подгрупа от полифеноли, наречени елагитанини, може да бъде особено замесена. Вредните бактерии в червата ви превръщат елагитанини в съединения, наречени уролитини, за които е установено, че предпазват от възпаление. ALA омега-3 мазнини, магнезий и аминокиселината аргинин в тахана от орехи също може да намали възпалението.

За здрави черва

Яденето на тахан от орехи може да бъде един от начините да поддържате здравето на микробиотата и червата ви. Когато здрави възрастни хапват две шепи ( около 43 грама )орехи или 2 супени лъжици орехов тахан, всеки ден в продължение на осем седмици, те имат увеличение на полезните бактерии в сравнение с период, който не яденето на орехи. Това включва увеличение на бактериите, които произвеждат бутират, мазнина, която подхранва червата ви и насърчава здравето на червата.

Намалява риска от някои видове рак

Яденето на тахан от орехи може да намали риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и колоректалната система. Тахана от орехи е богати на полифенолни елагитанини. Определени микроби на червата могат да ги преобразуват в съединения, наречени уролитини. Уролитините имат противовъзпалителни свойства в червата ви, което е един от начините, по които яденето на орехи помага за защита от рак на дебелото черво. Противовъзпалителните действия на уролитините също могат да помогнат за предпазване от други видове рак. Нещо повече, уролитините имат хормоноподобни свойства, които им позволяват да блокират хормоналните рецептори в тялото ви. Това може да помогне да се намали рискът от рак, свързан с хормони, по-специално рак на гърдата и простатата

Контролира теглото

Орехите са калорични, но проучванията сочат, че енергията, погълната от тях, е с 21% по- ниска, отколкото би било въз основа на хранителните им вещества. Нещо повече, яденето на тахан от орехи може дори да помогне за контролиране на апетита ви.

Намаляват риска от диабет тип 2

Една от причините орехите да са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2 е, че помагат за контролиране на теглото. Наднорменото тегло увеличава риска от висока кръвна захар и диабет. Въпреки това, яденето на орехи може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Понижават на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Яденето на тахан от орехи може да помогне за понижаване на кръвното налягане, включително при хорас високо кръвно налягане и при здрави хора, когато са под стрес. Консумацията на 30 грама ядки дневно, включително орехи, като част от здравословната диета може да помогне за подобряване на кръвното налягане.

Подкрепя здравословното стареене

С напредване на възрастта доброто физическо функциониране е от съществено значение за поддържането на вашата мобилност и независимост. Единственото нещо, което може да ви помогне да поддържате физическите си способности, са здравословните хранителни навици. Орехите са сред храните, които допринасят най-добре за здравословна диета. Въпреки, че са с високо съдържание на калории, орехите са пълни с основни витамини, минерали, фибри, мазнини и растителни съединения, които могат да помогнат за поддържане на доброто физическо функциониране във всяка възрастта.

Поддържа мозъчната функция

Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че този орех наистина може да е полезен за ума ви. Проучванията установяват, че хранителните вещества в орехите, включително полиненаситените мазнини, полифенолите и витамин Е, могат да помогнат за намаляване на окислителните увреждания и възпаления в мозъка ви. Изследвания при възрастни хора, свързват яденето на орехи с по-добрата функция на мозъка, включително по-бърза скорост на обработка, повече умствена гъвкавост и по-добра памет.

Поддържа репродуктивно здраве на мъжете

Типичните западни диети - високо съдържание на преработени храни, захар и рафинирани зърна - са свързани с намалената функция на сперматозоидите. Яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето на сперматозоидите и плодовитостта на мъжете. Редовното ядене на орехов тахан оказва противодействие на потенциалните вредни ефекти от хранителните навици върху репродуктивното здраве. Подобрява мазнините в кръвта.

 Повишените нива на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите отдавна са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Редовно яденето на орехи последователно показва, че намалява нивата на холестерола. Дневна порция от около две супени лъжици тахан от орехи, помага за намаляване на нивата на вредния холестерол и триглицеридите, които допринасят за риска от сърдечни заболявания. Орехите са изключително питателна ядка. Те имат по-висока антиоксидантна активност и значително по-здравословни омега-3 мазнини от всяка друга ядка. Този богат хранителен профил допринася за многобройните ползи за здравето, свързани с орехите, като намаляване на възпаленията и понижаване на рисковите фактори за сърдечно заболяване. Има много причини да ги включите в диетата си още днес.

 

Пазарувайте орехи онлайн.

Поръчай Орехов тахан от Nuttilis онлайн сега.