Ползи от консумацията на тахан

 

 

  1. Лешников тахан - По-голямата част от съдържащите се мазнини са ненаситени (около 90%). Особено богати са на мед,  магнезий и калий. Източник на фибри. Съдържат още и пантотенова киселина и витамин С.Препоръчва се при инфекциозни заболявания, бронхит, болки в ставите, нервно напрежение.
  2. Бадемов таханТой е изключително богат на протеини и витамин Е. Съдържа високи стойности на фосфор, калий и магнезий, които подпомагат за заздравяването на костите. Редовната консумация на бадеми спомага за предотвратяане на заболявания като рак и сърдечносъдови, както и забавя стареенето. Подпомага диетичното хранене, тъй като съдържат фибри, протеини и полезни мазнини, които бързо задоволяват апетита.
  3. Орехов тахан - Орехите за богати на витамини от В-групата, витамин А и Е.  Също така съдържат и желязо, фосфор и магнезий.  Отличен източник са на Омега 3 мастни киселини. Консумацията на орехи подпомага растежа на костната и съединителната тъкан. Също така стимулира нервната система и  апетита.
  4. Фъстъчен тахан - Фъстъкът е с високо съдържание на мазнини с високо качество и е богат на витамин В1, В3, Е и цинк. Поради съдържанието на витамин Е, е много добър анти оксидант.