Ползи от консумацията на Тахан от кашу

Кашуто е семе във формата на бъбрек, добито от дървото кашу - тропическо дърво, с произход в Бразилия, но сега се отглежда на различни места с топъл климат в целия свят. Макар че обикновено се наричат ​​дървесни ядки и в хранителен вид са сравними с тях, кашутата всъщност са семена. Те са богати на хранителни вещества и полезни растителни съединения, идеално допълнение към много ястия. Подобно на повечето ядки, кашуто може също да помогне за подобряване на цялостното ви здраве. Ползите от него са загуба на тегло, подобрен контрол на кръвната захар и по-здраво сърце.

Богато на хранителни вещества

Кашуто е богато на редица хранителни вещества. Една шепа или 30 грама непечени, несолени ядки кашу ви осигурява около:

• Калории: 157 kcal

• Протеин: 5 грама

• Мазнини: 12 грама

• Въглехидрати: 9 грама

• Фибри: 1 грам

• Мед: 67% от РДП

• Магнезий: 20% от РДП

• Манган: 20% от РДП

• Цинк: 15% от РДП

• Фосфор: 13% от РДП

• Селен: 10% от РДП

• Тиамин: 10% от РДП

• Витамин К: 8% от РДП

• Витамин B6: 7% от РДП

РДП – Референтен дневен прием

 

Таханът от кашу е особено богато на ненаситени мазнини - категория мазнини, свързани с по-нисък риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания. Те също са с ниско съдържание на захар, източник на фибри и съдържат почти същото количество протеин като еквивалентно количество варено месо. Освен това кашуто съдържа значително количество мед, минерал, необходим за производството на енергия, здравословно развитие на мозъка и силна имунна система. Чудесен източник на магнезий и манган, хранителни вещества, важни за здравето на костите.

Съдържа полезни растителни съединения

Ядките и семената се считат за антиоксидантни сили, и кашуто не е изключение. Антиоксидантите са полезни растителни съединения, които поддържат тялото ви здраво, като неутрализират молекулите причиняващи щети, известни като свободни радикали. От своя страна това помага за намаляване на възпалението и увеличава способността на тялото ви да остане здраво и освободено от болести. Тахан от кашу е богат източник на полифеноли и каротиноиди .

Може да ви помогне да отслабнете

Таханът е богат на калории и мазнини. Следователно, хората, които искат да отслабнат, традиционно се съветват да ограничат количеството на ядките и таханите в диетата си. Въпреки това, изследванията започват да свързват богатите на ядки диети с по-голяма загуба на тегло от диети без ядки. Кашуто е богато и на протеини и фибри, за които е известно, че намаляват глада и насърчават усещането за пълнота, като и двете могат допълнително да насърчават загубата на тегло.

Може да подобри здравето на сърцето

Диетите, богати на ядки, включително кашу, са били постоянно свързани с по-нисък риск от болести, като инсулт и сърдечни заболявания. Няколко проучвания се фокусират върху специфичните ползи за здравето на кашу. Един от тях установи, че хората с диабет тип 2, на които 10% от дневните им калории са от кашу, са имали по-ниски съотношения на LDL (лош) холестерол към HDL (добър) холестерол от тези, които изобщо не са яли кашу. Ниското съотношение на LDL към HDL обикновено се разглежда като маркер за добро здраве на сърцето.  Диетите, богати на ядки и тахани от ядки, постоянно се доказват, че са полезни за здравето на сърцето.

Може да е от полза за хора с диабет тип 2

Хората с диабет тип 2 може да се възползват от добавянето на кашу в диетата си. Това отчасти е, защото кашуто е добър източник на фибри, хранително вещество, което помага да се предотвратят скокове на кръвната захар и за което се смята, че предлага защита срещу диабет тип 2. Освен това, кашуто съдържа само 8 грама нетни въглехидрати на порция, от които по-малко от 2 грама идват от захари. Заместването на храни с по-високо съдържание на нетни въглехидрати и захар с кашу, ще помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Лесно се добавя към вашата диета

Таханът от кашу е начин да го добавите в диетата си. Намажете го на тост или го разбъркайте в кисело мляко или с овесени ядки. Можете също така да смесите тахан от кашу заедно с овес и любимите си сушени плодове, за да направите домашно приготвени без печене енергийни топчета. Кашуто е универсално допълнение към всяка диета. Яжте ги самостоятелно, добавете ги към любимите си ястия или ги използвайте за приготвяне на сосове и десерти на базата на кашу.

 

Кашуто е богато на фибри, протеини и здравословни мазнини. Те също съдържат различни витамини, минерали и полезни за здравето растителни съединения. Подобно на ядките, тахан от кашу може да насърчи загуба на тегло, контрол на кръвната захар и здравето на сърцето.

Пазарувай Тахан от кашу Nuttilis онлайн ТУК!!!